Adattár online

Intézetünk adattára több százezer egyedi dokumentumot – fotót, kéziratot, hang- és videófelvételt – őriz. Az intézet munkatársai által az elmúlt több mint fél évszázadban végzett gyűjtések anyagai mostantól fokozatosan az online térben is kutathatóvá válnak.

A Néprajztudományi Intézetben a közeljövő egyik fontos célkitűzéseként fogalmaztuk meg, hogy kutatásaink eredményeit minél szélesebb közönség számára tegyük láthatóvá. Ennek jegyében kezdtünk hozzá az adattárban őrzött tekintélyes és egyedülálló anyag világhálón való közzétételéhez. (Az adattárról ide kattintva olvashat bővebben.). A most induló folyamatos publikáció alapját az évek óta tartó digitalizációs munka adja, és a MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs szoftver segítségével történik. A katalógusban szabadszavas és részletes keresést indíthat különböző szempontok szerint, listákat állíthat össze, és az egyes rekordokról pdf formátumú összefoglalót is készíthet. A MúzeumDigitár rendszerében számos egyéb intézmény gyűjteményei is megtalálhatóak, így az intézményeken átívelő böngészés lehetősége is adott.

Az online adatbázis feltöltését a legnagyobb érdeklődésre számot tartó fotó- és diatár anyagaival kezdtük meg. Elsőként Manga Jánosnak az 1930-as és 1940-es években a Felvidéken és Kárpátalján készült felvételeit tesszük közzé. A közepes felbontásban közzétett képek és a leíró adatok az érdeklődők és a kutatók számára szabadon letölthetők, amennyiben azonban publikálna közülük, vagy más (kereskedelmi) célra szeretné felhasználni őket, kérjük, vegye fel a kapcsolatot adattárosunkkal.

A folyamatosan bővülő online adattárat erre a linkre kattintva érheti el.

Szövegközi MTA NTI F1