Az MTA BTK Néprajztudományi Intézet adattárának gyűjteményei

 

Intézetünk 1976-ban alapított adattárban elsősorban az intézet munkatársai által végzett archívumi munkák, illetve néprajzi terepmunkák során felhalmozott adattári anyagokat őrzünk és kezelünk, azonban egyes dokumentumok más néprajzkutatóktól, gyűjtőktől és kutatóktól származnak. A dokumentumok zöme az intézet 1967-es alapítása után keletkezett, azóta folyamatosan kerülnek be kutatási anyagok, dokumentumok az adattárba, egyes darabjai (különösen a fotótár esetében) ugyanakkor az alapításnál akár jelentősen korábbi időben keletkeztek.

Az eddigi nyilvántartási gyakorlat szerint a következő gyűjtemények különülnek el adattárunkban:

1) Kézirattár (3704 leltározott tétel)

2) Fotótár (45000 leltározott tétel)

3) Diatár (10789 leltározott tétel)

4) Hangszalagtár (816 leltározott tétel)

5) Videó- és filmtár (közel 50 tétel)

6) Különgyűjtemények (Magyar Néprajz különgyűjtemény; Néprajzi Atlasz különgyűjtemény; népi gyógyászati különgyűjtemény; sámán-archívum; Gunda Béla-hagyaték; Diószegi Vilmos sámánhit-archívuma; magyarországi árszabások gyűjteménye; népmesekatalógus; mondakatalógus; proverbiumkatalógus)

2018-ban megkezdődött az adattár kiválasztott anyagainak online közzététele. Ide kattintva a fotótár már feltöltött rekordjai között böngészhet.

Az adattár előzetes bejelentkezéssel és engedéllyel látogatható, kutatható. Az engedélyt Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., intézetünk igazgatója adja ki.


Az adattár vezetője: Pastyik Endre
Telefon: 06-1-224-6782 mellék: 4124

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.