Megjelent Magyar Zoltán „Szilágysági dekameron: Szilágysámsoni tréfás népi elbeszélések és igaz történetek” című kötete

A Balassi Kiadó gondozásában megjelent kiadvány a Magyar Zoltán szerkesztette Magyar Népköltészet Tára sorozat XVIII. kötete, a hasonló címen 2009-ban Marosvásárhelyen publikált kötet második, bővített, átdolgozott kiadása.

A történeti Erdély és Partium határán fekvő Szilágyság közel hatvan magyarlakta települése közül a legismertebbek egyike a Tövishát szívében található Szilágysámson. Különleges, sokszínű, archaikus folklórja, szőlőhegye, hangulatos pincesora és finom borai teszik e falut nevezetessé.

Magyar Zoltán e hagyományőrző település tréfás népi elbeszélés-repertoárját gyűjtötte össze a teljesség igényével. A kötetben 640 különböző műfajú tréfás történet olvasható: hazugságmesék, tréfás mesék, rátótiádák, anekdoták, adomák, viccek és igaz történetek – az utóbbi száz évben e településen és környékén javarészt valóban megtörtént esetek. A folklórgyűjtemény tematikailag is rendkívül változatos: az általánosan elterjedt zsánerfigurákon kívül a helyi szájhagyományban népes szövegcsokor örökíti meg a pajzán eseteket, a túlzott italozás következményeit, egy-egy szállóigévé vált helyi mondás eredetét, derűvel és öniróniával átszőve a mindennapi élet nehézségeit is.
A szövegkorpuszt a szilágysámsoni tréfás népi elbeszéléseket tágabb kontextusba helyező, a helyi adomázási alkalmakat és tréfamestereket bemutató tanulmány, valamint a folklórgyűjtések hangulatába is betekintést engedő képmelléklet egészíti ki.