A VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottság ülése

Az MTA Humántudományok kutatóházában zajlott a Veszprémi Akadémiai Bizottság Kézművesipar-történeti Munkabizottságának előadásokkal egybekötött ülése

2019. november 19-én 10 órakor került megrendezésre a Veszprémi Akadémiai Bizottság Kézművesipar-történeti Munkabizottságának soron következő ülése az MTA Humántudományok Kutatóháza 7. emeleti Trapéztermében kollégáink szervezésében.

Az ülésen a munkabizottság két tagja, Kincses Katalin Mária (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) és Tuza Csilla (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) számolt be a European Labour History Network 2019-ben, Amszterdamban megrendezett konferenciájáról. A padovai székhelyű hálózat egyszerre tíz párhuzamos szekcióban zajló konferenciáján a szakmai közönség a középkortól napjainkig terjedő intervallumban hallhatott elsősorban gazdaságtörténeti és e témához kapcsolódó, a szakosztályi tagok esetében kézművesipar-történeti témájú előadásokat. A három év múlva esedékes következő konferencia helyszíne feltehetően Budapest vagy Bécs lesz, ezért a jövőben a hazai kutatók egyre aktívabb részvételére tarthat számot a hálózat.

Szintén erre az alkalomra hívta meg a munkabizottság Kinda Istvánt, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum muzeológusát, aki Hagyományos mesterségek Székelyföldön című projektbeszámolóval egybekötött könyvbemutatójában a székelyföldi hagyományos mesterségek mai helyzetéről számolt be. A Kovászna Megye Tanácsa, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszírozott pályázat keretében a szakemberek egy nyílt adatbázist készítettek, ahol 43 mesterséget űző 250 mesterről szerezhetünk bővebb információt. Az esemény résztvevői megismerhették az előadó vonatkozó kötetét is: Kinda István: Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken, Háromszék Vármegye Kiadó, 2018.

Az alkalom élénk eszmecserével és a jövőbeni aktív közös munka tervével zárult, hiszen a nemzetközi konferencia, valamint a hamarosan bővülő és folytatódó Székelyföldi Népi Mesterségek című projekt is egyaránt érdeklődésre tartott számot a munkabizottság tagjainak és a Néprajztudományi Intézet kollégáinak körében.

Bővebb információk:
European Labour History Network:
https://socialhistoryportal.org/elhn
Székelyföldi Népi Mesterségek projekt
http://www.mestersegek.ro/