Kultúra és ökológia - Az International Society of Ethnobiology (ISE) konferenciája Belémben, Brazíliában

Babai Dániel (MTA BTK, NTI) Ökológiai Kutatóközpont és az SZTE munkatársaival közösen vett részt az ISE Brazíliában The rights of indigenous and traditional peoples and the sustainable uses of biodiversity címmel megrendezett ünnepi konferenciáján.

Az 1988-ban Belémben, Brazíliában alapított International Society of Ethnobiology (ISE) a 30 évvel ezelőtt történt megalakulására is emlékezve a fent említett városban rendezte meg 16., ünnepi konferenciáját, 2018. augusztus 7-10. között. A nagyszabású, mintegy 2200 résztvevővel, köztük mintegy 500 őslakos részvételével megrendezett konferencián az őslakos és helyi közösségek jogai és a fenntartható erőforrás-használat politikai, társadalmi és ökológiai vetületei álltak a középpontban (The rights of indigenous and traditional peoples and the sustainable uses of biodiversity). A témaválasztást meghatározta az 1988-ban megrendezett első konferencián Darrell A. Posey (1947–2001) nevéhez köthető Declaration of Belém címmel elkészített dokumentum, amely úttörő szemlélettel hangsúlyozta a helyi közösségek és a biológiai sokféleség kapcsolatát, valamint a helyi közösségek saját területükhöz, természeti erőforrásaikhoz és őseik szellemi kulturális örökségéhez fűződő jogait. A három évtized eltelte remek lehetőséget kínált az etnobiológiai kutatások, a természetvédők és az őslakos-közösségek jogaiért folytatott küzdelmek mögöttünk hagyott időszakban elért eredményeinek áttekintésére, a még az előttünk álló feladatok meghatározására.

DSC 0136

Hazánkat a Néprajztudományi Intézet (MTA BTK) munkatársa, Babai Dániel, az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet (MTA ÖK) munkatársai, Molnár Zsolt, Ulicsni Viktor és Demeter László, valamint az SZTE munkatársa, Margóczi Katalin képviselték a konferencián. A magyar résztvevők a hagyományos, extenzív gazdálkodás biológiai sokféleséget növelő gyakorlatait; az őrségi gazdálkodók rovarokkal, egy mongol pásztorközösség vadon élő gerinces állatokkal kapcsolatos ökológiai tudását; a különböző erdőhasználati formák növényzetre gyakorolt hatásait; a fenntarthatóság és természetvédelem kérdéseit; valamint a helyi közösségek által a természeti környezet változása monitorozásához figyelembe vett indikátorokat mutatták be előadásaikban.

DSC 0172

A konferenciát őslakos közösségek által készített dísztárgyakat és helyi mezőgazdasági termékeket, elsősorban gyümölcsöket kínáló vásár, valamint számos kulturális program (pl. koncertek, tánc-bemutatók, gyermekprogramok) kísérték.