Az intézet munkatársainak részvétele Szatmárnémetiben a 18. Partiumi Magyar Napokon

Mészáros Csaba, Szilágyi Levente és Vargyas Gábor a PTE (Nagy Zoltán) és a Nyelvtudományi Intézet (Mácsai Boglárka) kutatóival együtt kiállítást rendezett a Szatmárnémetiben „Síneken, jégháton, ösvényeken Szibériában” címmel, illetve előadásokat tartottak a Partiumi Magyar Napok keretében.

 

Szatmárnémetiben idén 18. alkalommal került megrendezésre a „Partiumi Magyar Napok”. Az egyhetes rendezvénysorozat keretében az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársai (Mészáros Csaba, Szilágyi Levente és Vargyas Gábor) a Pécsi Tudományegyetem Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékének tanszékvezetője (Nagy Zoltán) és a Nyelvtudományi Intézet (Mácsai Boglárka) kutatója „Síneken, jégháton, ösvényeken Szibériában” címmel egy kiállítást rendezett a Szatmár Megyei Múzeumban. Az időszaki kiállítás Mácsai Boglárka, Mészáros Csaba és Nagy Zoltán közös munkájának eredménye, és az oroszországi vasúti, közúti és gyalogos utazás egy lehetséges néprajzi, antropológiai olvasatát mutatta be. Az elsősorban fotókat megjelenítő kiállítás megjelenő több installációt is tartalmazott (egyebek mellett egy orosz vasúti fülkét, egy szaha áldozóhelyet vagy éppen a hanti vadászok pihenőhelyét). A kiállítást Szőcs Péter Levente a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg 2018. augusztus 24-én.

 MG 8067

A kiállítás másnapján az Európán kívüli kutatások egy meghatározó dilemmájáról, az idegenség illetve ismerősség, rokonság kérdéséről adott elő Mészáros Csaba (Rokonná vált idegenek. Magyar utazók és kutatók Ázsiában), Nagy Zoltán(Úton a szibériai atyafiakhoz)  és Vargyas Gábor (Idegenekből rokonok. Bíró Lajos három felesége). Az előadásokat élénk érdeklődés övezte és tartalmas beszélgetés követte.